Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε αδρανείς

#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

Όταν η καθημερινότητά μας αλλάζει σημαντικά λόγω των συνθηκών και αναγκαζόμαστε να μείνουμε σπίτι και να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, είναι εύκολο να παρασυρθούμε και να περάσουμε πολύ χρόνο καθισμένοι στον καναπέ, να φάμε περισσότερα σνακ και λιγότερες φυτικές ίνες, να αμελήσουμε την άσκηση και να έχουμε επιπλέον άγχος εξαιτίας της πανδημίας και της πρωτόγνωρης κατάστασης που επικρατεί. Οι ανθυγιεινές συνήθειες και η κακή ψυχολογία μπορούν πολύ εύκολα να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου με αποτέλεσμα να εμφανίσουμε συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Οι μη τακτικές κενώσεις παρατηρούνται τόσο λόγω της αλλαγής των συνηθειών της διατροφής και της άσκησης, όσο και εξαιτίας των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που επιφέρει η στρεσογόνα περίοδος που διανύουμε. Ο συνδυασμός αυτών των δύο οδηγεί στην υπολειτουργία του πεπτικού συστήματος και προκαλεί συμπτώματα όπως στομαχική πίεση, αίσθημα φουσκώματος, πόνο στην κοιλιακή χώρα, ναυτία και κράμπες. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν άγχος και δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπό και στην ποιότητα ζωής τους εξαιτίας της δυσφορίας που τους προκαλούν τα συμπτώματα.

Για να αποφύγουμε τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να διαχειριστούμε το άγχος και να επαναφέρουμε τις καλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας.

Μένουμε σπίτι και μπαίνουμε σε πρόγραμμα

Διατηρώντας ένα καθημερινό πρόγραμμα όσο μένουμε στο σπίτι μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να παραμείνει υγιής. Μπορούμε να το εφαρμόσουμε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

– Όλα ξεκινούν με μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και σε συγκεκριμένες ώρες, αποφεύγοντας να τρώμε λιπαρά αργά το βράδυ θα δώσουμε τον ρυθμό στο πεπτικό μας σύστημα να λειτουργήσει πιο ομαλά.

– Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας, ένας περίπατος, λίγο jogging ή μια βόλτα με το ποδήλατο. Ακόμα και μέσα στο σπίτι μπορούμε να ασκηθούμε ακολουθώντας τις ασκήσεις γυμναστικής από ένα βίντεο ή χορεύοντας. Η άσκηση θα ενεργοποιήσει τον οργανισμό μας και θα βελτιώσει τη διάθεση και την ψυχολογία μας.

– Διατηρούμε την ανθρώπινη επαφή και την επικοινωνία με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας, Είναι ανακουφιστικό όταν μπορούμε να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας με τους φίλους ή με την οικογένειά μας. Μέσω της επικοινωνίας μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο ψυχικής προστασίας που θα μας βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους.

Σε περίπτωση που η δυσκοιλιότητα επιμένει συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας ώστε να λάβουμε ένα κατάλληλο υπακτικό προϊόν, όπως το Effecol 3350.