Δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες: Πώς συνδέονται;

Δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες - effecol

Η δυσκοιλιότητα θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες της αιμορροϊδοπάθειας. Με βάση τον ορισμό της πάθησης, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η δυσκοιλιότητα και η αιμορροϊδοπάθεια συνδέονται στενά.

Φυσιολογικά, όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες, καθώς είναι μικρά αγγεία, (μικρές φλέβες και αρτηρίες), που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού.Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται, πρήζονται, αιμορραγούν και προκαλούν πόνο, συχνά λόγω υπερβολικής πίεσης. Όταν αυτό συμβεί τότε μιλάμε για πάθηση στις αιμορροΐδες, με άλλα λόγια αιμορροϊδοπάθεια.

Οι θεραπείες που χορηγούνται από τον γιατρό, μπορούν ασφαλώς να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας, αλλά όπως θα σας πουν οι έμπειροι γιατροί: είναι πάντα καλύτερο να αποφύγετε τις αιμορροΐδες εξ αρχής.

Οι αιμορροΐδες προκαλούν δυσκοιλιότητα;

Μερικές φορές, οι ασθενείς παρατηρούν ότι οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται σε μια περίοδο κρίσεων δυσκοιλιότητας. Αυτό οδηγεί μερικούς ασθενείς στο να αναρωτηθούν “Μήπως οι αιμορροΐδες προκαλούν δυσκοιλιότητα;” Η απάντηση είναι όχι. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίστροφο.
Η δυσκοιλιότητα παρατείνει το χρόνο της επίσκεψής μας στην τουαλέτα και προκαλεί σχεδόν πάντα ανεπιθύμητη πίεση στις εν λόγω φλέβες.

Το υπερβολικό σφίξιμο λόγω δυσκοιλιότητας μπορεί να διογκώσει μια εσωτερική αιμορροΐδα ή και να τη ‘σπρώξει’ έξω από τον πρωκτό, προκαλώντας πόνο, φαγούρα ή/και αιμορραγία.

Εάν οι αιμορροΐδες σας προκαλούν περισσότερη ταλαιπωρία, πόνο ή αιμορραγία από ότι συνήθως, πιθανότατα η δυσκοιλιότητα είναι η αιτία.

Πώς να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες

Τα τρία βασικά μέτρα που θα σας βοηθήσουν σε περίπτωση δυσκοιλιότητας –άρα και τα τρία βασικότερα μέτρα για την πρόληψη των αιμορροΐδων– είναι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, η συστηματική άσκηση και η κατανάλωση φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν την «πρώτη γραμμής άμυνα» ενάντια στη δυσκοιλιότητα και στις αιμορροΐδες, καθώς βοηθούν στην καλή λειτουργεία του εντέρου. Φροντίστε λοιπόν να εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης.
Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τακτικά. Ακόμα και το καθημερινό περπάτημα θα σας βοηθήσει σημαντικά σε περίπτωση που υποφέρετε από δυσκοιλιότητα ή αιμορροΐδες.
Και φυσικά μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό.(Περίπου 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα). Το νερό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τις κινήσεις του εντέρου σας σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, αλλά και θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε και τις τοξίνες.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την αποφυγή ή αντιμετώπιση των αιμορροΐδων επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.